Opmerking

Dit multimediaverhaal gebruikt video- en audioclips. Ga na of uw luidsprekers ingeschakeld zijn.

Gebruik het muiswiel of de pijltoetsen op uw toetsenbord om tussen pagina’s te navigeren.

Vegen om tussen pagina‘s te navigeren

Hier gaan we

Dit was de Vredesweek 2018

Logo https://verhalen.paxvoorvrede.nl/dit-was-de-vredesweek-2018

Vredesweek 2018

De Vredesweek 2018 is voorbij, en wat was het mooi. Van de inspirerende uitreiking van de PAX Duif tot aan de vele Walks of Peace… overal in Nederland werd de vrede en diversiteit gevierd.

De Vredesweek laat zien dat er in Nederland veel behoefte is aan verbinding als antwoord op verdeeldheid, uitsluiting en polarisatie.

Samen met duizenden mensen hebben we laten zien dat het anders kan. Door het hele land werden honderden activiteiten georganiseerd: van filmavonden tot festivals, van vieringen tot debatten.

Scroll naar beneden voor een impressie van de Vredesweek 2018.


Ga naar de eerste pagina
Tijdens het donderdagdiner van project Hutspot en Hummus zetten Filar en Marieke in de Vredesweek, onder andere een Pompoen-Prei-Peace-soep op tafel.

"We nodigen mensen van verschillende culturen uit en iedereen neemt wat te eten of te drinken mee. Een gezellige manier om samen te komen en elkaars eten te proeven. We doen dit met kleine groepen zodat iedereen elkaar goed kan leren kennen."
Ga naar de eerste pagina

Uitreiking PAX Duif

Op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, heeft PAX tien bijzondere vredesinitiatieven in het zonnetje gezet met de PAX Duif.

Tegenover de dagelijkse stroom berichten over oorlog en geweld wil PAX verhalen laten zien van mensen die een verandering teweeg brengen, op grote of juist kleine schaal.

Onder de ontvangers van de PAX Duif zijn dit jaar cabaretière Claudia de Breij, journalist en programmamaker Sinan Can en Enschede voor Vrede.

Ga naar de eerste pagina
0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina

Jongerenonbijt

Rotterdamse jongeren werden onder het genot van verse jus d'orange en een croissantje in contact gebracht met bedrijven en mentororganisaties. Tijdens dit ontbijt ging het over de verbinding tussen verschillende mensen in de stad en hoe jongeren een steuntje in de rug kunnen krijgen.
Ga naar de eerste pagina

Patatje Vrede

0:00
/
0:00
Start video now

Ga naar de eerste pagina

College tour

Tijdens de Vredesweek tourden PAX-medewerkers door het land en gaven gastcolleges op hogescholen en universiteiten over hun werk bij PAX.
Vincent Vrijhoef sprak op de Radboud Universiteit over de noodzaak van een interreligieuze dialoog, met voorbeelden uit Irak.
Ga naar de eerste pagina

Walk of Peace

De Walk of Peace is een wandeling van en voor vrede. Een wandeling om te ervaren én te laten zien dat we, ondanks verschillen, toch met elkaar op kunnen lopen.

Een Walk of Peace opent deuren, bijvoorbeeld naar gebedshuizen, buurthuizen en monumenten, maar ook naar andere mensen en nieuwe ontmoetingen. De ander is niet langer een vreemde meer, maar iemand waarmee we al wandelend in gesprek raken – en met wie we meer delen dan we dachten.
Ga naar de eerste pagina
In Srebrenica liepen scholieren, studenten, nabestaanden en overlevenden van de genocide, lokale politici en de Nederlandse Ambassadeur, gezamenlijk een Walk of Peace.
Vanuit Nederland zijn vijf vredesduifjes overhandigd aan de lokale partner van PAX, Sara Srebrenica, en vertegenwoordigers van drie generaties. Daarna lieten de deelnemers ballonnen met vredesboodschappen op.
Ga naar de eerste pagina
Ambassadeur Vos: "We zijn hier om Internationale Dag van Vrede te markeren. Deze gebeurtenis speelt zich af onder de slogan 'Generaties voor Vrede' die ook een bepaalde symboliek heeft. Srebrenica is de juiste plek waaruit de boodschap van de vrede toegezonden moet worden."
Ga naar de eerste pagina
De Walk of Peace in Nieuwegein eindigde in Moskee Sirat waar de deelnemers genoten van heerlijke hapjes, elkaar konden ontmoeten en een rondleiding kregen.
Ga naar de eerste pagina
De Utrechtse Walk of Peace sloot de Vredesweek af. Startend bij de grote moskee, via een synagoge in de binnenstad en eindigend in de Domkerk. Iedereen die het natte weer trotseerde, werd getrakteerd op Syrische hapjes, een levensgroot kunstwerk en de bevlogen afsluiting door Vincent Bijlo. Het was een wandeling vol ontmoetingen en ontdekkingen. Zelfs de regen hield dat niet tegen. Tot volgend jaar!
Ga naar de eerste pagina

Credits en links

Ga naar de eerste pagina

Meer verhalen

Ga naar de eerste pagina
Omlaag schuiven om verder te gaan Swipe to continue
Vegen om verder te gaan
Sluiten
Overzicht
Naar links schuiven
Hoofdstuk 2 Uitreiking PAX Duif

PAX Duif

PAX Duif

Hoofdstuk 3 Jongerenonbijt

Jongerenontbijt

Hoofdstuk 4 Patatje Vrede

Patatje Vrede

Hoofdstuk 5 College tour

College Tour

Hoofdstuk 7 Credits en links

Credits en links

Hoofdstuk 8 Meer verhalen

Meer verhalen

Naar rechts schuiven