Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Dit was de Vredesweek in 2020

Logo https://verhalen.paxvoorvrede.nl/dit-was-de-vredesweek-2020

PAX Power to the People

De Vredesweek is al meer dan 50 jaar een begrip. Dit jaar was een bijzondere editie. Van 19 t/m 27 september werden veel online activiteiten gehouden vanwege de coronapandemie. Ook waren er door het hele land coronaproof bijeenkomsten.

Duizenden mensen ontmoetten elkaar, fysiek én online. Want juíst als we niet in groepen bij elkaar kunnen komen, verlangen mensen naar verbinding. Vrede verbindt verschil.

Scroll naar beneden voor een impressie van de Vredesweek 2020.
Naar boven
Sluiten
PAX Power to the People was deze Vredesweek een succesvolle nieuwkomer: een manifestatie over activisme en solidariteit. In poppodium Tivoli onderzochten we samen met activisten strategieën van vreedzaam verzet.

Van protesteren tot procederen, van grass roots werk tot diplomatie, van theater tot universiteit, van de pleinen van Irak tot onze eigen Dam. De live streams van deze sessies werden door duizenden mensen bekeken.
I agree with being shown YouTube videos. More information

To opt out of displaying external embeds, manage settings here.

Naar boven
"Own your feminism" zei Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze gaf een inspirerende speech over de rol van vrouwen in protesten en politiek.

Aan de vrouwen in het publiek gaf ze mee: "We moeten vrouwen zien als Ministers van Financiën en in andere functies die er écht toe doen. Dat je achter de knoppen zit. Dat is waar je heen moet. Don't take no for an answer."

Je kunt het programma hier terugkijken.
Naar boven
"Ik weet dat dit moet gebeuren. Als ik het niet doe, moeten mijn kinderen het doen," zegt Jerry Afriyie over zijn strijd tegen Zwarte Piet. Hij is hier veelvuldig om bedreigd en heeft meermaals de gang naar de rechter gemaakt. Over 'het recht' gebruiken als strategie binnen activisme ging dit programma. Ook Rosa Beets was te gast. Zij procedeert namens het Public Interest Litigation Project (PILP) tegen het schenden van mensenrechten. 'Daar kan en moet je tegen opkomen met alle middelen die je ter beschikking staan en dus ook met het recht', aldus Beets.

Je kunt het programma hier terugkijken.
Naar boven
"De wereld staat in brand. Ja. Maar onze dapperheid staat ook in vuur en vlam!" Zo vatte stand-up filosoof Laura van Dolron dit programma samen. Drie nieuwe vrouwelijke directeuren – Anna Timmerman (PAX), Dagmar Oudshoorn (Amnesty International Nederland) en Lindsay Vogelzang (CHOICE), hadden een eerlijk en open gesprek over feministisch leiderschap en de rol van NGO's anno 2020.

Je kunt het programma op Facebook terugkijken.
Naar boven
Mounir Samuel sprak vol passie met zijn gasten over intersectioneel activisme: "Voor de een kan het genoeg zijn zich alleen hard te maken voor het klimaat, want de rest van het systeem functioneert voor die persoon. Terwijl de ander denkt 'Ja, het klimaat is één, maar ik moet daarnaast ook denken aan mijn kleur en aan het recht op liefhebben wie ik liefheb, en aan de toekomst van mijn kinderen."

Hier kijk je zijn gesprek met anti-racisme trainer Hodan Warsame, klimaatactivist Chihiro Geuzenbroek en PAX-expert Wim Zwijnenburg terug.
Naar boven
Hoe ontketen je een microrevolutie? Hoe dragen kleine daden van verzet uiteindelijk bij aan een systeemverandering? In dit programma vertelden verschillende change makers hun verhaal. Zo ook Mitchell Esajas, oprichter van de Black Archives. Hij deelde een aantal lessen als activist. Eén daarvan: realize that you are on the right side of history. "Je kunt mij niet vertellen dat ik me schuldig moet voelen omdat ik mijn mond open doe over Zwarte Piet en racisme. We merken dat hoe meer we doorzetten, hoe meer successen we boeken."

Je kunt het programma op Facebook terugkijken.
Naar boven
Ze noemen me soms activist.
Maar of dat een bewuste keuze was?
Wil je weten wat mij drijft? Hoe het voelt? Wat ik doe?
En of er met mij ook wel te lachen valt?
Kom je even in mijn schoenen staan?

Tientallen mensen durfden het aan. Zij trokken de schoenen aan van Leroy Lucas, Rikko Voorberg of Tinkebel en luisterden naar hun verhaal. Sommigen werden strijdvaardig, anderen werden er stil van: "Toen ze begon te huilen, moest ik ook huilen."
Naar boven

Activiteiten in het land

Goed samenleven met zoveel verschillende mensen… hoe doe je dat? Daarom draaide het in de vele vieringen, lezingen, lessen op scholen, exposities, dialooggesprekken, filmavonden en nog meer creatieve activiteiten.

Ook op anderhalve meter afstand kun je met elkaar in gesprek. En samen eten werkt altijd verbindend. Heel coronaproof, zoals in Nijmegen, met een afhaalmaaltijd: deelnemers konden een maaltijd halen en een vredeswens achterlaten. Vrede halen, vrede brengen!
Naar boven
In Vlaardingen hebben middelbare scholieren 1350 kraanvogels gevouwen. Dit om de Nederlandse regering te laten weten dat zij tegen de wapens zijn en willen dat de regering de handtekening zet onder het verdrag 'alle kernwapens de wereld uit.'

De kraanvogels brachten zij naar het voormalig V&D-pand, dat door de Ambassade van Vrede omgetoverd was in een pand van Vrede, Durf en Moed. Ze ontmoetten daar kunstenaars uit Chili, Peru, Iran en Syrië.
Naar boven
Soms sta je met lege handen… en soms is er het vertrouwen dat vrede er toch ook al is. In zondagse vieringen en diverse multireligieuze bijeenkomsten is dit verlangen en deze hoop gevierd.

In Ede bijvoorbeeld spraken leden vanuit verschillende religieuze gemeenschappen over hun visie op vrede in de samenleving van vandaag. "Dit is een liefdevolle bijeenkomst", aldus de imam.
Naar boven
Samen met studieverenigingen door het hele land organiseerde PAX een Collegetour: webinars waarin onze PAX-experts én partners uit het buitenland vertelden over hun werk. Ruim 300 studenten kregen zo een inkijkje in ons werk.
Naar boven
In een goed en veilig gevulde Domkerk werd het thema van de Vredesweek verkend: Vrede verbindt verschil.

Hans Alma trapte af: "We kunnen hopen en vertrouwen. Niet uit een blind optimisme, maar juist tegen de stroom in ons inzetten voor verandering."

Natascha van Weezel vervolgde: "De meeste hoop kreeg ik door het project The Parents Circle, dat Israëli's en Palestijnen verbindt die familieleden zijn verloren. Als het hun lukt vrienden te zijn dan moet iedereen dat toch kunnen?"

En Enis Odaci sloot af: "Traditie wordt gemaakt door mensen en die kunnen we vernieuwen."
Naar boven

PAX Duif

Volledig scherm
Voorafgaand aan de Vredesweek 2020 zijn de PAX Duiven uitgereikt. Daarmee zetten wij bijzondere vredesinitiatieven in de spotlights. Dagelijks worden we geconfronteerd met berichten over oorlog en geweld. PAX wil daar iets tegenover stellen en juist positieve verhalen laten zien. Verhalen van mensen die verandering teweeg brengen, op grote of juist kleine schaal.

De ontvangers van de PAX Duif 2020 zijn: Kamervoorzitter Khadija Arib, theoloog en theatermaker Rikko Voorberg, journalist Minka Nijhuis en antiracisme en LGBTIQ+ activist Naomie Pieter.

Je kunt de uitreiking van de PAX Duiven bekijken op paxvoorvrede.nl.

De ontvangers van een PAX Duif werden dit jaar voor het eerst gekozen door een vakjury. De jury bestond uit Amma Asante, Chantal Suissa, Farid Tabarki en Sinan Can.
Sluiten
Naar boven
Naar boven
Naar boven

Sluiten
I agree with being shown YouTube videos. More information

To opt out of displaying external embeds, manage settings here.

Naar boven

Sluiten
I agree with being shown YouTube videos. More information

To opt out of displaying external embeds, manage settings here.

Naar boven

Video

Sluiten
I agree with being shown YouTube videos. More information

To opt out of displaying external embeds, manage settings here.

Naar boven
Scroll om door te gaan Swipe to continue
Swipe om door te gaan