Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Lessen in vrede

Logo https://verhalen.paxvoorvrede.nl/lessen-in-vrede

Lessen in vrede

Van: Mohammed
Aan: Evert-Jan Grit, PAX
Onderwerp: Scholen weer open

Beste Evert-Jan,

Ik hoop dat het goed met je gaat. De veiligheidssituatie in Atareb is nu goed. De scholen openden vorige week weer. Eerst hebben we de ramen en deuren gerepareerd. We proberen nu alle leerlingen te bereiken die nog niet terug naar school zijn gekomen om zeker te weten dat ze OK zijn.

We hebben contact!
Mohammed
Naar boven
Kinderen zijn getraumatiseerd en weten niet meer wat vrede is. Het oorlogsgeweld in Syrië heeft het schoolsysteem letterlijk en figuurlijk in puin gelegd.
Naar boven
Vredesorganisatie PAX werkt via de Syrische organisatie Kesh Malek aan ‘Lessen in Vrede’: vrede en veiligheid voor kinderen in Syrië.

Jonge, enthousiaste professionals als docenten, tandartsen en artsen werken zo samen om kinderen een goede toekomst te bieden.
Naar boven
De vredesactivisten van Kesh Malek willen scholen waar kinderen centraal staan. Vóór de revolutie was het op school heel normaal om kinderen te slaan en te indoctrineren. In hun eigen nieuwe scholen grepen ze de kans om alles anders te doen.

“We trainen leraren en schoolhoofden. Om niet degene te zijn die alles weet en bepaalt, maar om daadwerkelijk in de klas met de leerlingen te communiceren.” - Medewerker Kesh Malek
Naar boven
Met een programma om kinderen ‘bij te spijkeren’ die onderwijs hebben gemist, kunnen nog eens 250 kinderen binnenkort weer naar school.

Maar dit is niet zonder slag of stoot gegaan.

Naar boven
“Voordat de oorlog begon was je als ouder vooral bezig om je kind op tijd naar school te krijgen. De lunch klaarmaken, jas en tas aangeven. Waarschuwen: Pas je op voor de auto’s?" - Medewerker Kesh Malek
Naar boven

Naar boven

Van toen naar nu

Samen naar school in Aleppo, het lijkt onmogelijk in de gebombardeerde stad. Toch zijn de scholen, als het ook maar even kan open. Juist nu snakken de kinderen in Aleppo naar een normaal leven. School is hun enige houvast in de door oorlog verscheurde stad.
Naar boven
Maar dan beginnen de aanvallen op Aleppo. Niemand is veilig. Kesh Malek wil niet stoppen met de scholen omdat ze de leerlingen niet in de steek willen laten.
Naar boven
Kesh Malek heeft geen andere keus, ze moeten wel weg. Om arrestatie of erger door het regime te voorkomen vluchten veel leerlingen en leerkrachten.

“In oorlog verandert je idee van wat normaal is. Je moet je steeds opnieuw aanpassen en doet je best gegeven de situatie.”

Maar de dromen blijven.
Naar boven
Ondanks de oorlog slaagt Kesh Malek erin om in Atareb, vlakbij Aleppo, opnieuw scholen op te bouwen. De kinderen kunnen weer naar school en een deel van hun gemiste kindertijd inhalen.

Kinderen met achterstanden spijkeren ze bij zodat ze weer op hun schoolniveau komen.
Naar boven

Naar boven

De situatie nu

In Nederland kennen we het al, in Syrië is het nieuw: kinderen die hun mening geven over de lessen en de leraren. Kesh Malek gebruikt ideeënbussen om leerlingen te vragen wat ze vinden. En ze worden bijna net zo mondig als in Nederland.

"Op een school vonden kinderen hun leraar maar niks en lieten dat via de ideeënbus ook echt weten. Ik was zo trots! Ze gaven hun mening, positief of negatief. Kinderen uiten zich vrij. Je ziet ze veranderen."
Naar boven
De kinderen van de scholen van Kesh Malek leren dat niet haat en radicalisering, maar verbinding en verzoening de toekomst van Syrië moeten bepalen.

Met steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan PAX bijdragen aan de huur van de school en een vergoeding voor de leraren.
Naar boven
"Het voelt alsof we zaadjes planten. Ik hoop dat als het leven van de kinderen beter wordt, de wereld beter wordt."
Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan Swipe to continue
Swipe om door te gaan