Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Kernwapenverdrag

Logo https://verhalen.paxvoorvrede.nl/kernwapenverdrag

KernwapenverdragSirenes loeien, telefoons rinkelen en mensen rennen in paniek rond. Tijdens een kernaanval telt elke minuut. In het meest gunstige geval heb je ongeveer drie kwartier om beschutting te zoeken. Als de aanval eenmaal onderweg is, is die onomkeerbaar.
Naar boven
Een aanval gericht op een middelgrote stad doodt bij de inslag ongeveer honderdduizend mensen. Nog veel meer mensen sterven in de periode erna een langzame en pijnlijke dood door radioactieve straling. Een groot gebied blijft voor jaren radioactief en mensen in de wijde omtrek zullen voor de rest van hun leven last hebben van gezondheidsproblemen.


Naar boven
Het risico op zo’n aanval is groter dan je misschien zou denken. Zelfs al hebben de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un elkaar de hand geschud. Eigenlijk neemt het risico steeds meer toe. Er zijn spanningen tussen de buurlanden India en Pakistan, beiden ook in het bezit van kernwapens. En zowel president Trump als de Russische President Poetin spreken over het tactisch gebruik van kernwapens. Ook als kernwapens niet gebruikt worden zijn ze gevaarlijk: een ongeluk kan net zulke dodelijke gevolgen hebben.

Negen landen bezitten kernwapens. Bekijk op de volgende pagina om welke landen het gaat, en hoeveel kernwapens ze bezitten.
Naar boven

Rusland

6850 kernwapens

China

280 kernwapens

Noord-Korea

10 tot 20 kernwapens

India

130 tot 140 kernwapens

Pakistan

140 tot 150 kernwapens

Verenigde Staten

6450 kernwapens

Verenigd Koninkrijk

215 kernwapens

Frankrijk

300 kernwapens

Israël

80 kernwapens

Naar boven
De Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea bezitten kernwapens. Maar wist je dat er ook Amerikaanse kernwapens in België, Duitsland, Italië, Turkije en Nederland liggen? Ja, óók in Nederland… In het Brabantse Volkel liggen 20 kernwapens. Dit is op basis van een afspraak met de VS.  Hierdoor zijn deze wapens dus dichterbij dan je misschien dacht. 
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video now


Selma van Oostwaard

Programmamedewerker Humanitaire Ontwapening

Naar boven
Zo heeft PAX in Nederland handtekeningen verzameld van tienduizenden mensen die ze zich uitspraken tegen kernwapens. Het is een publiek geheim dat er ook op Nederlands grondgebied kernwapens zijn. 
 
Naast de 'Teken tegen kernwapens' campagne hebben we invloed op het Nederlandse parlement uitgeoefend. Dat heeft onder andere gevraagd of de Amerikaanse kernwapens die hier gestationeerd zijn, weggehaald worden.

Naar boven
En dat is alleen nog maar Nederland. Wereldwijd hebben mensen hun overheden zover gekregen dat ze zich committeren aan het uitbannen van kernwapens. Vorig jaar werd bij de VN een verdrag aangenomen dat alle kernwapens verbiedt. Veel landen hebben het verdrag al ondertekend. In veel van de overige landen wordt campagne gevoerd om regeringen over te halen ook te tekenen.

Naar boven
Het verbod op kernwapens is een grote stap richting een kernwapenvrije wereld. Hoe meer landen zich aansluiten bij het kernwapenverdrag, hoe groter de impact. Daarom is het belangrijk dat we ons blijven inzetten, en landen op te roepen het verdrag te ondertekenen.
Naar boven
Het verdrag tegen kernwapens was voor een belangrijk deel het resultaat van een groep campaigners, genaamd ICAN (The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons).

Vanwege haar inzet voor de totstandkoming van dit verdrag, ontving ICAN de Nobelprijs voor de Vrede in 2017. Het Nobelprijscomité erkende het gevaar dat kernwapens vormen: "Kernwapens vormen een permanente dreiging voor de menselijkheid en het leven op aarde."

Naar bovenHet winnen van de prijs was een enorme erkenning voor ICAN als geheel, maar ook voor PAX zelf, dat zich in Nederland hard heeft ingezet voor het kernwapenverbod. Zo lieten veel Nederlanders via het burgerinitiatief  weten tegen kernwapens te zijn. Het leidde ertoe dat Nederland aanwezig was bij de onderhandelingen over de tekst van het verdrag.
Naar boven
En nu? Wat zijn de volgende stappen? Het kernwapenverdrag is er, maar nog lang niet alle landen hebben het ondertekend. Ook Nederland heeft zich nog niet aangesloten. Daarnaast investeren sommige banken en pensioenfondsen nog altijd in de producenten van kernwapens. 

Samen met organisaties als ICAN werkt PAX er hard aan om hier verandering in te brengen. En daar hebben we jou bij nodig! Jouw stem doet ertoe. Met jouw steun kunnen we het verdrag tegen kernwapens effectief maken. Help ons om ervoor te zorgen dat niemand deze verschrikkelijke wapens ooit nog kan gebruiken. Ga naar www.paxvoorvrede.nl/kernwapens en sluit je aan!

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan Swipe to continue
Swipe om door te gaan