Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Kernwapenverdrag

Logo https://verhalen.paxvoorvrede.nl/kernwapenverdrag

Kernwapenverdrag



Sirenes loeien, telefoons rinkelen en mensen rennen in paniek rond. Tijdens een kernaanval telt elke seconde. In het meest gunstige geval heb je ongeveer 45 seconden om beschutting te zoeken. Als de aanval eenmaal onderweg is, is die onomkeerbaar.
Naar boven
Een aanval gericht op een middelgrote stad doodt ongeveer honderdduizend mensen. Nog veel meer mensen sterven in de periode erna een langzame en pijnlijke dood door radioactieve straling. Een groot gebied blijft voor jaren radioactief en mensen in de wijde omtrek zullen voor de rest van hun leven last hebben van gezondheidsproblemen.


Naar boven
Het risico op zo’n aanval is groter dan je misschien zou denken en neemt de laatste jaren steeds meer toe. Er zijn spanningen tussen de buurlanden India en Pakistan, beiden ook in het bezit van kernwapens. En het einde van het historische INF-Verdrag tussen de VS en Rusland zorgt ervoor dat het voor beide landen weer toegestaan is om een bepaald type (kern)raket te ontwikkelen en te plaatsen in Europa. Ook als kernwapens niet bewust gebruikt worden zijn ze gevaarlijk: een ongeluk kan net zulke dodelijke gevolgen hebben.

Negen landen bezitten kernwapens. Bekijk op de volgende pagina om welke landen het gaat, en hoeveel kernwapens ze bezitten*.
Naar boven
Scroll up
Scroll left
Scroll right
Scroll down

Rusland

6370 kernwapens

China

290 kernwapens

Noord-Korea

25 kernwapens

India

140 kernwapens

Pakistan

140 kernwapens

Verenigde Staten

5800 kernwapens

Verenigd Koninkrijk

215 kernwapens

Frankrijk

300 kernwapens

Israël

80 kernwapens

Naar boven
Wist je dat er ook Amerikaanse kernwapens in België, Duitsland, Italië, Turkije en Nederland liggen? Ja, ook in Nederland… In het Noord-Brabantse Volkel liggen 20 kernwapens. Deze wapens zullen binnenkort ook nog eens omgeruild worden voor modernere kernwapens met nieuwe technische mogelijkheden. Hierdoor wordt er gevreesd dat de drempel om ze te gebruiken verder wordt verlaagd. Kernwapens zijn dus dichterbij dan je misschien dacht.
Naar boven
0:00
/
0:00
Start video now

Naar boven
In Nederland heeft PAX handtekeningen verzameld van tienduizenden mensen die zich uitspraken tegen kernwapens.

Naast de ‘Teken tegen kernwapens’ campagne hebben we invloed op het Nederlandse parlement uitgeoefend. Dat heeft onder andere gevraagd of de Amerikaanse kernwapens die hier gestationeerd zijn, weggehaald worden.
Naar boven
En dat is alleen nog maar Nederland. Wereldwijd hebben mensen hun overheden zover gekregen dat ze zich committeren aan het uitbannen van kernwapens. In 2017 werd bij de VN een verdrag aangenomen dat alle kernwapens verbiedt. Veel landen hebben het verdrag al ondertekend en geratificeerd. Op 22 januari 2021 wordt het internationaal recht en zijn kernwapens officieel illegaal.

Naar boven
Het verbod op kernwapens is een grote stap op weg naar een kernwapenvrije wereld. Hoe meer landen zich aansluiten bij het kernwapenverdrag, hoe groter de impact. Daarom is het belangrijk dat we landen, waaronder Nederland, oproepen om zich bij het verdrag aan te sluiten.
Naar boven
Het verdrag tegen kernwapens was voor een belangrijk deel het resultaat van een groep campaigners, genaamd ICAN (The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons).

Vanwege haar inzet voor de totstandkoming van dit verdrag, ontving ICAN de Nobelprijs voor de Vrede in 2017. Het Nobelprijscomité erkende het gevaar dat kernwapens vormen: "Kernwapens vormen een permanente dreiging voor de mensheid en het leven op aarde."

Naar boven







Het winnen van de prijs was een enorme erkenning voor ICAN als geheel, maar ook voor PAX zelf, dat zich in Nederland hard heeft ingezet voor het kernwapenverbod. Zo lieten veel Nederlanders via het burgerinitiatief  weten tegen kernwapens te zijn. Het leidde ertoe dat Nederland aanwezig was bij de onderhandelingen over de tekst van het verdrag.
Naar boven
En nu? Wat zijn de volgende stappen? Het kernwapenverdrag is er, maar nog lang niet alle landen hebben het ondertekend. Ook Nederland heeft zich nog niet aangesloten. Daarnaast investeren sommige banken en pensioenfondsen nog altijd in de producenten van kernwapens. 

Samen met organisaties als ICAN werkt PAX er hard aan om hier verandering in te brengen. En daar hebben we jou bij nodig! Jouw stem doet ertoe. Met jouw steun kunnen we het verdrag tegen kernwapens effectief maken. Help ons om ervoor te zorgen dat niemand deze verschrikkelijke wapens ooit nog kan gebruiken. Ga naar www.paxvoorvrede.nl/kernwapens en sluit je aan!

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan Swipe to continue
Swipe om door te gaan