Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

PAX in 2018 Hoogtepunten uit een jaar vredeswerk

Logo https://verhalen.paxvoorvrede.nl/pax-in-2018-hoogtepunten-uit-een-jaar-vredeswerk

PAX in 2018

Samen met mensen in conflictgebieden en kritische burgers in Nederland, werken wij aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld.

We laten graag een aantal belangrijke resultaten van ons werk in 2018 zien!
Goto first page

Ons werk in Nederland

Onze slogan 'Vrede. Wie durft?' is een uitnodiging aan iedereen om mee te doen met ons vredeswerk.

Duizenden mensen in Nederland lieten zien dat ze solidair zijn met mensen in conflictgebieden en steunden onze Nederlandse en internationale campagnes.
Goto first page
5000 middelbare scholieren luisterden dit jaar naar de verhalen van mannen en vrouwen die hebben moeten vluchten uit Syrië. Door de ontmoetingen in de klas leren Nederlandse jongeren om vanuit een ander perspectief naar de mediabeelden over vluchtelingen te kijken. Bovendien werden bijna 360 leerkrachten getraind om gevoelige maatschappelijke thema’s in de klas bespreekbaar te maken.

"Ik vind dat we jongeren nooit moeten onderschatten. Tijdens de les stellen zestienjarigen ingewikkelde vragen over de politieke situatie in Syrië. Dit raakt mij iedere keer weer."

Aiham Jabr, een van de 30 Syriërs betrokken bij het project Verhaal van een Vluchteling.
Goto first page
De Serious Game die speciaal voor het project werd ontwikkeld, vertelt over de tragische oorlog in Syrië. Het spelen van deze online game confronteert scholieren met de onmogelijke dilemma’s waar mensen in Syrië voor geplaatst worden en de ingrijpende beslissingen die ze moeten nemen.

Het project is een samenwerking tussen PAX en Critical Mass.
Goto first page
De 52ste editie van de Vredesweek liet zien hoezeer mensen in Nederland van verschillende generaties verlangen naar verbondenheid en solidariteit, als tegenwicht voor uitsluiting en polarisatie.

Ze organiseerden honderden activiteiten in gemeenten en buurten. Door het hele land liepen 2500 mensen mee in de 31 Walks of Peace. Zij genoten van de onverwachte ontmoetingen onderweg, en werden verwelkomd in moskeeën, kerken en synagogen.

In Srebrenica liepen families, studenten, overlevenden van de genocide, lokale politici en de Nederlandse ambassadeur voor het eerst hun eigen Walk of Peace.

Klik hier voor een impressie van de Vredesweek 2018
Goto first page
Close
PAX Duiven

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, hebben we een PAX Duif uitgereikt aan tien bijzondere vredesinitiatieven.

Hiermee laten we zien dat, ondanks de voortdurende stroom nieuws over oorlog en geweld, er mensen zijn die zich inzetten voor vrede en die positieve verandering teweegbrengen, hoe klein of groot ook.
I agree with being shown YouTube videos. More information

To opt out of displaying external embeds, manage settings here.

Goto first page

Lokale vredesopbouw in (post) conflictlanden

PAX werkt aan vrede in 14 (post-)conflictgebieden in Afrika, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Europa. We doen dit samen met meer dan honderd lokale en non-gouvernementele organisaties, kerken en vredesactivisten in deze landen. Zo bouwen we stap voor stap mee aan een meer vreedzame wereld.
Goto first page
Four Freedoms Award

Bisschop Paride Taban ontving op 16 mei 2018 de prestigieuze Roosevelt Four Freedoms Award voor de ‘Freedom of Worship’ in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Paride Taban, die al jarenlang partner is van PAX, ontving de onderscheiding voor zijn uitzonderlijke inzet voor vrede in het door oorlog geteisterde Zuid-Soedan. Hij treedt hiermee in de voetsporen van mensen als Nelson Mandela, bisschop Tutu, Malala Yousafzai en Kofi Annan.


Goto first page
In 2005 richtte Paride Taban het vredesdorp ‘Kuron Peace Village’ op in een gebied dat overspoeld geraakt is met moderne wapens. Hierdoor is de traditionele veeroof totaal ontspoord. Taban brengt mensen van verschillende stammen bijeen om samen oplossingen te vinden voor de gewelddadige conflicten, om de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren, en te leren samenleven in vrede. Zijn onvermoeibare inzet helpt de vicieuze cirkel van geweld en wraak in Zuid-Soedan te doorbreken.

PAX heeft bijgedragen aan het ontstaan van Kuron Peace Village en is nog steeds actief betrokken bij vredesdialogen en lokale vredescomités. Klik hiervoor meer verhalen over het bijzondere werk van Bisschop Paride Taban.

Goto first page
Vredesakkoord tussen Nuer en Dinka

Drie jaar lang trokken onze lokale partners van dorp naar dorp om het vertrouwen te herstellen tussen Nuer en Dinka-gemeenschappen aan weerzijden van de frontlinie in de Greater Upper Nile regio in Zuid-Soedan. In 2018 kwamen zij voor het eerst, sinds het uitbreken van het geweld in 2013, weer samen op twee vredesconferenties. Het conflict had inmiddels 380.000 levens gekost.

Ze besloten dat zij hun grondgebied en markten weer voor elkaar zullen openstellen, het vee weer mag grazen en drinken voorbij de tribale grenzen, en dat gestolen koeien worden teruggeleid.

Het is dankzij onze lokale partners dat deze doorbraak is bereikt. De Human Security Surveyvan PAX heeft ook bijgedragen aan dit vredesproces van onderop. Het bewijst eens te meer dat gewone vrouwen en mannen, die de moed hebben elkaar de hand te reiken, de belangrijkste spelers zijn op weg naar duurzame vrede in Zuid-Soedan.
Goto first page
In Noordoost Congo steunen we gemeenschappen die geleden hebben onder het geweld van het 'Verzetsleger van de Heer'. Lokale en religieuze leiders moedigen de rebellen aan hun wapens in te leveren. Ongeveer 100 van hen hebben dat sindsdien gedaan. Onder de rebellen zijn veel ontvoerde kinderen. Vrouwelijke leiders geven psychosociale steun aan de getraumatiseerde deserteurs en de lokale bevolking laat hen geleidelijk terugkeren in hun midden.

Voor het eerst in tien jaar woonden daders en slachtoffers van geweld samen een grote herdenking bij. Samen met onze Congolese partners zetten we ons in voor waarheidsvinding om de moedige maar pijnlijke zoektocht van de slachtoffers naar gerechtigheid en verzoening te ondersteunen.
Goto first page
Lessen in vrede

De jongste generatie in Syrië is opgegroeid in oorlog. Kinderen weten niet wat vrede is. Het schoolsysteem ligt in puin.

Tegen de klippen op zijn de vredesactivisten van onze partner Kesh Malek erin geslaagd nieuwe scholen te openen. Meer dan 1600 leerlingen mogen daar weer even kind zijn.

Er wordt op een nieuwe manier lesgegeven: kinderen leren niet alleen lezen en schrijven, maar ook de vaardigheden om tolerante, actieve en vrije burgers te worden. De leraren gaan in gesprek met hun leerlingen en proberen hen zo de waarde van respect en verzoening mee te geven, als inspiratie voor een nieuw Syrië.

Klik hier voor het hele verhaal.

Goto first page
0:00
/
0:00
Start audio now
Bellen met Idlib

September: Assad dreigt met een offensief om de provincie Idlib terug te veroveren. Drie miljoen mensen zitten klem. Een humanitaire tragedie lijkt onafwendbaar. Op het laatste moment besluiten Rusland en Turkije een gedemilitariseerde zone in te stellen tussen regeringstroepen en gewapende oppositiegroeperingen.

In Saraqeb, een stadje in Idlib, steunen we theatermaker Ahmed. Met zijn reizende poppentheater geeft hij kinderen een kans om samen en op een veilige plek, eventjes plezier te hebben. Er zijn veel moedige Syriërs zoals Ahmed. Hun werk is ongelofelijk belangrijk. Het laat zien dat verzet tegen haat en onrecht mogelijk is.

We bellen een paar keer per maand met Ahmed. Hij zegt dat ons contacthem en zijn vrienden het gevoel geeft dat de wereld Syrië nog niet helemaal vergeten is.

Luister hier naar een Skype-gesprek met Ahmed.

Open audio

Goto first page
Met passie werkt Surood Ahmad aan het verbeteren van de mensenrechten in Irak. Ze steekt haar nek uit voor meisjes en vrouwen die seksueel zijn misbruikt. Ze traint de politie in Kirkuk over vrouwenrechten en vecht tegen culturele normen die eerwraak tolereren.

"Ik heb veel doodsbedreigingen ontvangen, maar ik voel me gesterkt door de mensen die in ons werk geloven. De nieuwe generatie vrouwelijke leiders zal zorgen voor verandering in waarden en gedrag. Dat is wat Irak nu het allermeeste nodig heeft."

Surood leidt het kantoor van onze partner, de Al-Amal Association in Kirkuk. In 2018 ontving zij de PAX Duif.
Goto first page
'Alleen dialoog kan ons helpen een eind te maken aan het geweld en deze bladzijde voorgoed om te slaan', zegt Deyis Carmona. Ze leidt de 'Peasant Assembly' en vertegenwoordigt daarmee 5000 van de 55.000 boeren die van hun land werden verjaagd om plaats te maken voor mijnbouw in Cesar. PAX ondersteunt hen bij hun zoektocht naar waarheid, verzoening en gerechtigheid.

Ook sporen we de mijnbouwbedrijven aan hun verantwoordelijkheid te nemen voor de mensenrechtenschendingen in Cesar. In september sprak de CEO van mijnbouwbedrijf Prodeco bij een herdenking van het bloedbad in het dorp Estados Unidos in 1997. Door de slachtoffers een hand te reiken en te spreken over waarheidsvinding en verzoening, laat Prodeco zien te willen bijdragen aan vredesopbouw in een diep verdeeld land.

In november opende de Colombiaanse officier van justitie een strafrechtelijk onderzoek naar de vermeende banden tussen mijnbouwbedrijf Drummond en paramilitaire eenheden die in Cesar opereerden. Ook aan deze doorbraak heeft onze jarenlange Bloedkolen campagne bijgedragen.
Goto first page
#GraciasMarkRutte

2016: een historische vredesovereenkomst maakte een einde aan 50 jaar gewapende strijd in Colombia.
2018: 226 sociale leiders werden vermoord, waaronder vakbondsleden, mensenrechtenverdedigers en milieuactivisten.

In november leidde premier Rutte een handelsmissie naar Colombia. PAX vroeg hem om daar niet alleen de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven te verdedigen, maar ook op te komen voor de veiligheid van mensenrechtenactivisten.

Onze campagne #GraciasMarkRutte heeft indruk gemaakt. Vicepremier Schouten sprak met de leiders van slachtoffergroepen. En Rutte wees tijdens de persconferentie na afloop van zijn ontmoeting met de Colombiaanse president Duque, op het belang van het beschermen van mensenrechtenverdedigers.
Goto first page
Voor het eerst namen zowel Oekraïense als Russische jongeren deel aan onze 'Youth Peace Tour'. Veertien jonge mannen en vrouwen verbleven samen bij verschillende geloofsgemeenschappen, oefenden in geweldloze communicatie en leerden over leiderschap. De reis heeft hen geholpen vooroordelen te overwinnen en verschillen met respect te overbruggen. Door deze ervaringen zijn zij gesterkt om de dialoog aan te gaan in een door oorlog verscheurde regio.

"De reis heeft mij gesterkt in mijn overtuiging dat we dit conflict niet met militair geweld kunnen en mogen oplossen. Mensen aan beide kanten van dit conflict willen verandering. Sterker nog, zij zijn al op weg om die verandering zelf waar te maken."
Goto first page
In 2017 bezochten vijf Yezidi vrouwen en mannen de jaarlijkse herdenking van de genocide die in 1995 Srebrenica in plaatsvond. In 2018 bezochten drie vrouwen uit Srebrenica Sinjar in Noord-Irak, waar ISIS in augustus 2014 duizenden vrouwen en mannen doodde en ontvoerde. PAX maakte beide bezoeken mogelijk.

"De Yezidi vrouwen staan aan het begin van een extreem moeilijke reis. Ze zijn vastbesloten om de stoffelijke resten van hun dierbaren te vinden. Net als wij dat wilden, willen zij ook een herdenkingscentrum als bewijs voor de misdaden die zijn gepleegd. We voelen ons verbonden met hun pijn en zullen hen steunen bij hun zoektocht naar gerechtigheid en genoegdoening."

Advija Ibrahimovic, lid van 'Women of Srebrenica'
Goto first page

International lobby and advocacy

Wij lobbyen zowel nationaal als internationaal om de oorzaken van gewelddadige conflicten en onrecht aan te pakken en om structurele sociale, politieke en beleidsveranderingen op gang te brengen.

We richten ons op overheden, bedrijven en financiële instellingen, en ook op internationale en multilaterale organisaties zoals de Europese Unie en Verenigde Naties.

We vergroten onze impact door samen te werken en coalities te vormen met organisaties, activisten, onderzoekers en overlevenden die onze visie delen.
Goto first page
Goto first page
Het rapport 'Don't Bank on the Bomb' van PAX en ICAN laat zien dat 30 bedrijven gestopt zijn met hun investeringen in kernwapenproducenten sinds de VN in 2017 het verbod op nucleaire wapens vastlegde in een verdrag.

Het Nederlandse ABP, één van de vijf grootste pensioenfondsen ter wereld en één van de grootste investeerders in kernwapenproducenten in Nederland, besloot de investeringen te beëindigen. Een jarenlange campagne van PAX heeft bijgedragen aan deze historische beslissing.

Een successen als dit versterkt onze lopende campagnes, waarin wij pensioenfondsen, banken en bedrijven oproepen niet langer te investeren in wapens die een bedreiging vormen voor de hele mensheid.
Goto first page
Beslissingen over leven of dood mogen nooit door een machine genomen worden. Dat is waarom PAX medeoprichter is van de Campaign to Stop Killer Robots.

In 2018 ...
• groeide de campagne naar 88 leden in 50 landen, waardoor onze wereldwijde impact is toegenomen;
• riepen het Belgische en het Europese Parlement op tot een verbod op volledig autonome wapens, mede dankzij onze lobby;
• namen we deel aan twee 5-daagse VN-bijeenkomsten in Genève, waar we ons rapport Crunch Time lanceerden, een onderzoek naar Europese standpunten over killer robots.

De technologie ontwikkelt zich in hoog tempo. PAX roept de VN daarom op om zo snel mogelijk onderhandelingen te beginnen over een verbod op volledig autonome wapensystemen.
Goto first page
Burgers in conflictgebieden hebben recht op bescherming. Militairen zullen die bescherming alleen kunnen bieden als ze hun taken en verantwoordelijkheden voor de 'Protection of Civilians' voldoende kennen en begrijpen. PAX hielp daarom bij het ontwikkelen van de allereerste gezamenlijke VN-NAVO PoC training. 29 officieren uit 11 landen kwamen negen dagen lang bijeen voor een intensief programma. PAX gaf de module over 'Leren van PoC-fouten'.

De VN/NAVO-cursus wordt een vast onderdeel van het curriculum voor officieren van de NAVO en van het NAVO-programma Partnership for Peace. Deelnemende landen in dit programma leveren de helft van de troepen voor VN-vredesmissies. Voor PAX is deze training een mijlpaal op weg naar een betere bescherming van burgers in conflictsituaties.
Goto first page
Met veel geweld veroverde het Syrische regime en zijn bondgenoten in april Oost-Ghouta. 400.000 mensen werden sinds 2014 belegerd in dit gebied aan de rand van Damascus dat in handen was van oppositiegroepen. Tijdens het offensief werden 1700 mensen gedood, duizenden raakten gewond en 158.000 mensen raakten ontheemd. De val van Oost-Ghouta was bepalend voor het verloop van de oorlog; het Assad-regime claimde de militaire overwinning.

Het Siege Watchproject van PAX en The Syria Institute documenteerde zoveel mogelijk de moorden, chemische aanvallen, vernietiging en gedwongen verplaatsing die allemaal deel uitmaakten van Assads militaire strategie. Deze gegevens kunnen als belangrijk bewijsmateriaal dienen om de slachtoffers recht te doen en de daders van oorlogsmisdaden in Syrië aansprakelijk te stellen.
Goto first page
In september ontmoetten we voor het eerst informanten van het Siege Watch-project. Ze hadden de val van Oost-Ghouta overleefd en het was ze gelukt  naar Turkije te vluchten. Net als andere overlevenden van de belegeringen die in 2018 beëindigd werden, zijn deze jonge mannen getraumatiseerd en is elke dag een worsteling om te overleven.

Meer dan een miljoen overlevenden van de belegeringen hebben dringend hulp nodig. Voor de internationale gemeenschap, die zo vreselijk gefaald heeft in het beschermen van Syrische burgers, is dit het moment om verantwoordelijkheid te nemen.
Goto first page
In november kondigde het Zweedse openbaar ministerie aan dat de CEO en de voorzitter van de Zweedse oliemaatschappij Lundin Petroleum AB voor de rechter zullen moeten verschijnen voor hun rol in de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die zijn gepleegd in het huidige Zuid-Soedan.

Het proces tegen hen zal waarschijnlijk medio 2019 beginnen. Het zou de eerste keer zijn dat een miljardenbedrijf wordt aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan internationale misdaden sinds de processen van Neurenberg na afloop van de Tweede Wereldoorlog.

Het Zweedse strafrechtelijk onderzoek volgde op het rapport Unpaid Debt, dat PAX in 2010 schreef voor de European Coalition on Oil in Sudan. PAX spant zich al jaren in voor gerechtigheid voor de tienduizenden slachtoffers van de olie-oorlog in Soedan.
Goto first page
Clustermunitie maakt geen onderscheid tussen burgers en militairen. In 2008 werd een internationaal verdrag getekend dat deze dodelijke wapens verbiedt. Sindsdien publiceerde PAX jaarlijks een onderzoeksrapport over de aanhoudende investeringen in clustermunitie wereldwijd.

Begin december spoorden we beleggers aan het Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems op een zwarte lijst te plaatsen, nadat dit bedrijf in november een bekende producent van clustermunitie, IMI Systems, had overgenomen.

Vrijwel onmiddellijk verklaarden grote spelers in de internationale financiële sector niet langer in Elbit Systems te zullen investeren. Waarop Elbit Systems binnen enkele weken aankondigde dat haar nieuwe dochteronderneming zal stoppen met het produceren van clustermunitie. De Stop Explosive Investments campagne, geleid door PAX in samenwerking met de Cluster Munition Coalition, heeft zonder twijfel aan dit succes bijgedragen.

Goto first page

Vrede. Wie durft?

Goto first page
Goto first page
Scroll down to continue Swipe to continue
Swipe to continue